Съединените щати, Южна Корея и Япония изразиха дълбока загриженост относно "злонамерените" кибердейности на Северна Корея в подкрепа на нейните оръжейни програми, съобщава "Ройтерс".

Това става ясно от съвместно изявление на трите страни, публикувано днес.

Средствата в криптовалута, откраднати от севернокорейски хакери, са били ключов източник за финансиране на оръжейните програми на засегнатата от санкции държава, твърдят служители и експерти в САЩ и техните съюзници.

На фона на нарастващите ядрени и ракетни заплахи от страна на Северна Корея, тази седмица пратеникът на Южна Корея по ядрените въпроси проведе разговори със своите колеги от САЩ и Япония в Сеул и осъди оръжейните тестове на Северна Корея.

Повтаряме със загриженост, че задграничните ИТ служители в КНДР продължават да използват фалшиви самоличности и националности, за да избегнат санкциите на ООН и да съберат средства за ракетни програми, посочва се в съвместното изявление.

"Освен това сме дълбоко загрижени за начина, по който КНДР подкрепя тези програми чрез кражба и пране на пари, както и чрез събиране на информация чрез злонамерени кибердейности", се допълва в позицията и се отправя апел към държавите членки на ООН да спазват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за репатриране на севернокорейски служители.

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

КНДР заговори за ядрена война със САЩ и Южна Корея

Пхенян заплаши да отговори на военните им учения с "настъпателни действия"

Напрежението на Корейския полуостров нараства. Силите на САЩ и Южна Корея провеждат поредица от годишни пролетни учения от март.

Разгневен от тези военни учения, рез последните седмици Пхенян засили военната си активност. Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

Докато военните маневри и тестове продължават, имаше и размяна на остра реторика. Вчера Северна Корея обвини Вашингтон и Сеул, че ескалират напрежението до ръба на ядрена война чрез своите военни учения.

Ким Гън, главният преговарящ по ядрените въпроси на Южна Корея, заяви, че ядрената амбиция на Северна Корея не е "нищо повече от саморазрушителен бумеранг", който руши нейната икономика.

"Северна Корея заблуждава народа си да вярва, че ядрените оръжия са магическа пръчка, която може да реши всичките им проблеми", подчерта той на срещата си с представители на САЩ и Япония.

Днес Япония обяви удължаване с две години на забраната си за търговия със Северна Корея, като изключения ще се правят само по хуманитарни причини.

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Сеул: Пхенян всеки момент може да извърши ядрен опит

Напрежение на Корейския полуостров