В понеделник Съединените щати изпратиха първия си самолет за депортиране в Куба от 2020 г. насам, месеци след като Куба се съгласи за първи път след пандемията COVID-19 да приеме полети с кубинци, заловени на границата между САЩ и Мексико.

"На 24 април американската служба за имиграция и митнически контрол (ICE) възобнови нормалната обработка на молби за извеждане на кубински граждани, които са получили окончателни заповеди за извеждане", заяви говорител на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) в изявление, уточни "Ройтерс".

Кубинското правителство потвърди пристигането на самолета, като заяви в Twitter, че той включва 40 кубинци, заловени в лодки, и 83, задържани на границата между САЩ и Мексико.

В края на миналата година "Ройтерс" за пръв път съобщи, че Куба се е съгласила да предостави на американските власти нов, но ограничен инструмент за възпиране на рекордния брой кубински нарушители на границата.

След като през януари президентът на САЩ Джо Байдън прие по-рестриктивни мерки за гранична сигурност, броят на кубинците и другите мигранти, хванати на границата, рязко намаля.

Въпреки това администрацията на Байдън се подготвя за евентуално увеличаване на броя на незаконните преминавания, тъй като ограниченията на COVID на границата между САЩ и Мексико ще бъдат отменени на 11 май.

Куба "скочи" на САЩ за "Синдрома на Хавана"

Куба "скочи" на САЩ за "Синдрома на Хавана"

Симтомите, според кубинските власти, били по естествени причини

Администрацията ще каже повече за подготовката си тази седмица, заяви пред репортери в четвъртък секретарят на Министерството на здравеопазването Алехандро Майоркас.

Американски и кубински официални лица обсъдиха въпросите на миграцията по-рано този месец, докато администрацията на Байдън се подготвяше за края на граничните ограничения от ерата на COVID, които през последните месеци блокираха кубинците да преминават в Съединените щати от Мексико.

Посолството на САЩ в Хавана възобнови пълното обработване на имигрантски визи и консулските услуги през януари за първи път от 2017 г. насам в опит да спре рекордния брой кубинци, които се опитват да влязат в Съединените щати от Мексико.

"Съединените щати продължават да насърчават кубинците да използват законните процеси", заяви говорителят на Министерството на вътрешните работи в понеделник.

Преизбраха президента на Куба

Преизбраха президента на Куба

За втори и последен мандат

През януари администрацията на Байдън започна да експулсира кубинци, хаитяни и никарагуанци, пресичащи американско-мексиканската граница, обратно в Мексико съгласно ограниченията, известни като дял 42, като същевременно отвори нови законни пътища за тези групи.