Американските власти в крайна сметка признаха, че кубинските власти са били прави, когато са докладвали за "естествените" причини за така наречения "синдром на Хавана". Това написа в "Туитър" в четвъртък кубинският външен министър Бруно Родригес.

"Отначало те формулираха неоснователни обвинения, за да наложат ограничителни мерки срещу Куба и да подкопаят двустранните отношения. Сега американската разузнавателна общност най-накрая призна, че не е имало атаки срещу дипломатическия им персонал нито в Куба, нито в други страни. Произходът на симптомите, открити при дипломатите, са естествени", заяви той.

Той добави, че кубинските специалисти са стигнали до същото заключение след задълбочено разследване.

Доклад на разузнаването в САЩ: Малко вероятно е чужд противник да разболява агенти

Доклад на разузнаването в САЩ: Малко вероятно е чужд противник да разболява агенти

Необичани неразположения, известни като "Синдромът на Хавана"

"Вече обаче не е възможно да се поправят щетите, които кубинските семейства са претърпели поради мерките, предприети срещу тях, базирани на невярна информация", заключи Родригес.

Припомняме, че ден по-рано разузнавателната общност на САЩ публикува доклад, в който се казва, че е "много малко вероятно" чужд противник да е отговорен за необичайни неразположения, известни като "синдром на Хавана", които според съобщенията измъчват агенти.

"Синдромът на Хавана" се отнася до мозъчни увреждания с неизвестен произход, характеризиращи се със симптоми, които включват главоболие, проблеми с паметта и когнитивните способности, загуба на слуха и зрението и световъртеж. В официалния доклад се казва, че идеята, че симптомите са били причинени от Русия или други противници на САЩ, "не е потвърдена от последващ медицински и технически анализ".

Заключенията на доклада съвпадат с предишни констатации, които поставят под съмнение използването на спекулативни "енергийни оръжия" или устройства за обезвреждане на цели.

Американски служители и агенти, които съобщиха, че са изпитали необяснимите симптоми, публикуваха изявление същия ден, за да поставят под въпрос валидността на констатациите.

"Новият доклад не проследява нашия жив опит, нито отчита какво са открили много медицински специалисти в множество институции, работейки с нас", се казва в изявлението на жертвите. "Нашите лекари са установили, че екологичните или съществуващи медицински проблеми не са причинили симптомите и травматичните увреждания на нашите неврологични системи, с които много от нас са били диагностицирани."

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР

Реакцията на жертвите на доклада продължи да твърди, че настоящите открития не могат да бъдат краят на разследването, продължавайки да спекулира за външно оръжие, причиняващо симптомите.

"Този доклад не приближава нас и американския народ по-близо до отговора и намеква, че нашите рани не са реални. Нашите медицински досиета показват друго и оръжията, способни да причинят този тип наранявания, са известни и съществуват от десетилетия", написаха жертвите.

Феноменът беше докладван за първи път през 2016 г. от 26 дипломати и техните семейства, работещи в Куба. Оттогава са докладвани повече от 200 случая, включително член на екипа на Бърнс, който твърди, че страда от симптоми по време на пътуване до Индия.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс публикува собственото си изявление в сряда, като каза, че продължаващата липса на доказателства за външно нападение не обезсилва "преживяванията и реалните здравословни проблеми" на американски служители.

"Искам да бъда абсолютно ясен: тези констатации не поставят под въпрос преживяванията и реалните здравословни проблеми, които персоналът на правителството на САЩ и членовете на техните семейства - включително собствените служители на ЦРУ - са докладвали, докато са служили на страната ни, заяви Бърнс. Както казах и преди, като директор, нямам по-сериозно задължение от това да се грижа за нашите хора и по време на този процес бях решен да се справя с това трудно предизвикателство с честност и състрадание."

ЦРУ стартира работна група през 2021 г., за да разследва причината за синдрома на Хавана, след като учени от Националните академии на науките, инженерството и медицината идентифицираха "насочена, импулсна радиочестотна енергия" като най-вероятната причина за мистериозното състояние.

Бърнс заключи: "Ние ще продължим да бъдем нащрек за всякакви рискове за здравето и благополучието на служителите на агенцията, за да осигурим достъп до грижи и да предоставим на служителите състраданието и уважението, които заслужават."

САЩ обвиняват Русия за мистериозните атаки срещу техни дипломати в Китай и Куба

САЩ обвиняват Русия за мистериозните атаки срещу техни дипломати в Китай и Куба

Те причиниха редица здравословни проблеми на дипломатите

"Синдром от Хавана", мистериозно заболяване на американски дипломати в Куба, най-вероятно е причинено от насочено микровълново лъчение, установи доклад на правителството на САЩ през 2020 година.

Докладът на Националните академии на науките не посочва виновни за насочените енергийни вълни, но обяснява, че изследванията върху ефектите на импулсната радиочестотна енергия са извършени от Съветския съюз преди повече от 50 години.

Заболяванията за първи път засегнаха хората в посолството на САЩ в Хавана през 2016-17 г. Персоналът и някои от техните роднини се оплакват от симптоми, вариращи от световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слуха, безпокойство и нещо, което те определят като "когнитивна мъгла", всичко това стана известно като "синдром от Хавана".