Спортистите от Русия и Беларус не трябва да се състезават под знамената на нацията си или да слушат националните си химни по време на представянето на медали по време на предстоящите Олимпийски игри в Париж поради нахлуването в Украйна. Това заявиха от Белия дом в четвъртък, съобщи "Блумбърг".

"В случаите, когато спортни организации и организатори на събития - като Международния олимпийски комитет - решат да разрешат на спортисти от Русия и Беларус да участват в спортни събития, трябва да е абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава", Белият дом Прессекретарят Карин Жан-Пиер каза пред репортери в четвъртък.

Изявлението присъединява САЩ към санкциите, обявени от МОК, които забраниха знамето, химна и/или носенето на национални цветове от спортисти от Русия или Беларус и забраниха на държавни служители да участват в игрите.

Но украинският президент Володимир Зеленски поиска от МОК и френското правителство да изключат руските спортисти от игрите, заявявайки, че тяхното участие на практика ще подкрепи нахлуването в неговата страна.

Полша и прибалтийските страни не искат руски спортисти на Олимпийските игри през 2024 г.

Полша и прибалтийските страни не искат руски спортисти на Олимпийските игри през 2024 г.

Те настояват за отстраняването на руски и беларуски атлети от големите спортни събития докато трае войната в Украйна

"Няма такова нещо като неутралитет, когато се води война като тази, каза Зеленски в реч миналата седмица. Знаем колко често тираните се опитват да използват спорта за своите идеологически интереси. Очевидно е, че всяко неутрално знаме на руски спортисти е опетнено с кръв".

Припомняме, че прибалтийските държави и Полша призоваха международните спортни органи да забранят на руски и беларуски спортисти да се състезават на олимпийски игри и други събития, докато войната в Украйна продължава.

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви миналата седмица, че на спортисти от двете страни, на които е забранено да се състезават в Европа, може да бъде разрешено да спечелят места за Игрите в Париж през 2024 г. чрез азиатски квалификации, въпреки че МОК по-късно заяви, че стои зад санкциите, наложени срещу Русия и Беларус.

Всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руски и беларуски спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено, казаха в изявление спортните министри, представляващи Латвия, Литва, Естония и Полша.

По думите им усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитет легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни. Те призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руски и беларуски спортисти от международни състезания до края на войната.

Според украинският президент Володимир Зеленски разрешаването на Русия да се състезава на игрите в Париж през 2024 г. би било равносилно на показване, че терорът по някакъв начин е приемлив. Организаторите на летните олимпийски игри в Париж догодина обаче настояха, че ще се съобразят с решението на МОК за участие на Русия и Беларус.

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Той е разочарован от позицията на шефа на МОК

Руснаците се състезаваха под неутрален флаг или без химн на последните три олимпийски игри като наказание за подкрепян от държавата допинг.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до август. 11 следващата година.