Украинският президент Володимир Зеленски разпространи кадри от тренировки на украински спортисти в спортни зали, разрушени по време на руската инвазия в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Той отново се противопостави на допускането на руски и беларуски спортисти до Олимпийските игри.

"Олимпийските принципи и войната коренно си противоречат. Русия трябва да спре агресията и терора и едва след това ще може да се говори за участие на Русия в олимпийското движение", се казва в публикацията.

По-рано ръководителят на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че мнозина по света подкрепят идеята за връщане на руски и беларуски спортисти на международни състезания.

Руските и белоруски спортисти може да се състезават в Азия

Руските и белоруски спортисти може да се състезават в Азия

Обмислят се варианти за тяхното завръщане

"Ние знаем гледната точка на Украйна, която не само иска да изолира Русия като държава, но също така иска да изолира напълно всички руснаци", каза Бах. Той добави, че солидарността с украинските спортисти се запазва, но отделните спортисти не трябва да бъдат дискриминирани, дори ако страните са в конфликт, пише Spiegel.

Бах предложи онези представители на Русия и Беларус, които не подкрепят войната в Украйна, да могат да се състезават на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. под неутрални знамена.

"Човек не може да не бъде разочарован от изявленията на настоящия председател на Международния олимпийски комитет. Говорих с него повече от веднъж и никога не съм чувал как ще защити спорта от военна пропаганда, ако върне руските спортисти на международни състезания, " каза Зеленски във вечерно видеообръщение предния ден.

Припомняме, че след руското нахлуване в Украйна през февруари много спортни организации преместиха събития и отстраниха руски отбори или спортисти, докато спонсорите прекратиха договорите си в знак на протест срещу войната.

МОК препоръча събитията в Русия да бъдат отменени или преместени и руските и беларуските спортисти да не участват или да се състезават под неутрален флаг.

Квалификациите за Олимпиадата в Париж в някои спортове започнаха, като през годината се провеждат много други.