Пентагонът изрази загриженост по повод внезапната проверка на бойната готовност на руските въоръжени сили, съобщава „Интерфакс”.

"Видяхме съобщенията, че руските военни започват „внезапни” военни учения. Разчитаме Русия да спазва всички съответни ангажименти и обещания в рамките на съществуващите споразумения за контрол над въоръженията, за да осигури на съседите (на Русия) съответните гаранции и прозрачност по отношение на размера и характера на тези дейности”, заявил представител на Пентагона пред „Интерфакс”.

В Русия започна внезапна проверка на бойната готовност на армията

В Русия започна внезапна проверка на бойната готовност на армията

По нареждане на Путин

От американското военно министерство са допълнили, че следели ученията и ситуацията отблизо.

„Ние оставаме дълбоко загрижени за засилването на насилието в Източна Украйна и от близостта на руските въоръжени сили до Украйна, като се вземе предвид прякото участие на Русия в конфликта в Донбас”, допълнил представителят.

От Пентагона също така изтъкнали, че им било известно, че Русия използвала военните учения, за да прикрие разполагането на въоръжение в Украйна.

„Ние многократно призовахме Русия да предприеме стъпки за намаляване на напрежението в този регион, включително чрез пълно и конструктивно участие в преговорите за пълно прилагане на споразуменията от Минск”, завършил служителят на Пентагона.