Американските военни са извършили въздушни удари срещу позиции, за които се смята, че са от решаващо значение за програмата за химически оръжия на терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”).

Ударите са точно срещу тези обекти въз основа на информация, предоставена от високопоставен главатар на ДАЕШ, който ръководил подразделението на терористите за разработване на химически оръжия.

САЩ са го заловили в Ирак преди три седмици. Американски спецчасти са заловили шефа на звеното на ДАЕШ, което се опитва да разработва химически оръжия, в спецакция през миналия месец в Северен Ирак. Това обявиха двама високопоставени служители в иракското разузнаване, цитирани от „Асошиейтед прес”, която отбелязва, че това е първият известен голям успех на по-агресивната политика на Вашингтон при преследването на джихадистите на място.

Администрацията на Обама стартира новата стратегия през декември, разполагайки командоси в Ирак, като тя обяви, че целта им е да заловят и убият главатарите на ДАЕШ в тайни операции, както и събирането на разузнавателна информация, което да води до повече спецакции и нападения.

През миналата седмица представители на американските власти обявиха, че експедиционен екип е заловил главатар на ДАЕШ, но отказаха да го идентифицират, казвайки само, че той е бил задържан в продължение на две или три седмици и бил разпитван.

Двамата иракски представители са идентифицирали джихадиста като Слейман Дауд ал Афари, който е работил за армията на Саддам Хюсеин, където се е специализирал в разработването химически и биологични оръжия. Те заявили, че ал Афари, който е на около 50 години, оглавявал наскоро създаденото подразделение на ДАЕШ за изследване и разработване на химически оръжия.

Той е бил заловен в спецакция близо до северния иракски град Тал Афар. Повече подробности иракските власти не са предоставили.