Санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, трябва да дадат на Китай "ясен сигнал" за последствията, с които може да се сблъска, ако окаже материална подкрепа на Москва, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

Той направи коментара по време на изслушването си в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Китай няма да заобикаля западните санкции срещу Русия

Китай няма да заобикаля западните санкции срещу Русия

Политика на Пекин

Уенди Шърман заяви, че "обхватът на санкциите" и експортният контрол, координирани между съюзниците и партньорите на САЩ срещу руския президент Владимир Путин, икономиката на страната и олигарсите, трябва да послужат за пример за китайския лидер Си Дзинпин.

Мисля, че се дава на президента Си доста добра представа за това какво може да го сполети, ако действително подкрепи Путин по някакъв материален начин."

Уенди Шърман заяви, че Пекин трябва да "извлече правилните поуки" от координираната западна реакция във връзка с Украйна, че всякакви стъпки от страна на Китай за завземане на демократично управлявания остров Тайван със сила няма да бъдат приемливи.

Китай ще работи за мир в Украйна, но "по свой начин"

Китай ще работи за мир в Украйна, но "по свой начин"

Пекин увери ЕС, че ще продължи да играе конструктивна роля в конфликта

"Надяваме се, че Пекин разбира, че всяко подобно действие ще срещне отговор от страна на международната общност, а не само от страна на Съединените щати", каза Шърман, визирайки Китайската народна република.

Китай отказва да осъди действията на Русия в Украйна или да ги нарече инвазия и критикува западните санкции срещу Москва, въпреки че високопоставен китайски дипломат заяви миналата седмица, че Пекин не заобикаля умишлено тези санкции.