Беларус започва да доставя петрол от САЩ. Това обяви външният министър на страната Владимир Макей.

"Това стана възможно след постигнатите споразумения по време на посещението в Република Беларус на 1 февруари 2020 г. на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео и среща с президента на Беларус Александър Лукашенко", отбеляза първият дипломат на Беларус.

Лукашенко призовава Русия да намали цената на газа за Беларус

Лукашенко призовава Русия да намали цената на газа за Беларус

Русия го продавала на Европа на много по-ниски цени

По-рано беше съобщено, че Минск разчита на доставката на американски суровини за рафинерията си в Мозир по тръба от Полша. Предполагаемият обем е около 100 хил тона на месец.

Говорителят на беларуския държавен концерн "Белнафтехим" Александър Тищенко заяви, че страната значително е обновила "партньорския си пул, в който към руските компании се добавят доставчици от Азербайджан, Норвегия и Саудитска Арабия."

Беларус диверсифицира доставките на петрол за своите петролни рафинерии на фона на периодични разногласия по отношение на цените с основния си и традиционен доставчик - Русия. Продължавайки да купува руски петрол през магистралния петролопровод "Дружба" и чрез жп транспорт, републиката, оглавявана от Лукашенко от 1994 г., работи с алтернативни маршрути и доставчици.

Лукашенко разкри за "намеци" на Русия за поглъщането на Беларус

Лукашенко разкри за "намеци" на Русия за поглъщането на Беларус

В замяна на единни цени на енергоносителите