Държавният департамент на САЩ потвърди във вторник, че ще продължи да си сътрудничи със своя съюзник Южна Корея на фона на продължаващия дипломатически спор с Китай.

Говорителят Матю Милър коментира лаконично полемиката около неотдавнашните критични забележки на китайския посланик в Южна Корея Син Хайминг относно външната политика на Сеул.

Забележките отразяват настроението, изразено по-рано от Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации в Белия дом. Той вече изрази подкрепа за Сеул, като намекна, че коментарите на Син са дипломатически неуместни.

Южна Корея е суверенна, независима нация и голям регионален и глобален съюзник, който има правото да взема външнополитически решения, които смята за подходящи, заяви Кърби.

Обръщайки се към забележките на китайския посланик, Кърби каза, че изглежда Син е искал да използва някаква тактика за натиск.

Южна Корея се ядоса на китайския посланик, Пекин съжалява

Южна Корея се ядоса на китайския посланик, Пекин съжалява

Сеул обвини дипломата на Пекин в умишлени критики с неточна информация

Припомняме, че Южна Корея обвини китайския посланик в Сеул, че умишлено е критикувал политиката на Юга с "неточна информация".

Позицията на южнокорейското външно министерство идва на фона на нарастващото дипломатическо напрежение заради неотдавнашните изявления на китайския дипломат.

Конфликтът между Сеул и Пекин се породи, след като миналата седмица китайският посланик в Южна Корея Син Хаймин заяви на среща с лидера на основната опозиционна Демократическа партия Лий Дже-мьон, че който "залага на загубата на Китай" в съперничеството му със Съединените щати, "определено ще съжалява".

Южнокорейски служител посочи по-рано през деня, че Сеул очаква Пекин да предприеме "подходяща мярка" - очевиден натиск върху Китай да отзове посланика си от страната.

Говорителят на външното министерство на Сеул Лим Су-сук заяви на редовен брифинг, че проблемът с коментара на Син "се корени в умишленото критикуване на политиката на нашето правителство с неточна информация".

Президентът на Южна Корея: Съюзът със САЩ е базиран на ядрени оръжия

Президентът на Южна Корея: Съюзът със САЩ е базиран на ядрени оръжия

Съюзът е скрепен от арастващата военна заплаха от Северна Корея

Междувременно китайското външно министерство изрази "съжаление" за позицията на Сеул относно своя дипломат и последните новини от южнокорейски медии, в които се твърди, че посланикът е получил безплатно настаняване в луксозен курорт от местна компания.

Говорителят на ведомството Ван Уенбин посочи, че е задължение на Син "да се ангажира и да взаимодейства с различни фигури от различни кръгове" в Южна Корея.

Той подчерта, че целта на дейностите на Син в Южна Корея е "да повиши разбирателството, да насърчи сътрудничеството и да поддържа и развие отношенията" и добави, че дейностите на дипломата не трябва да бъдат превръщани в сензация.