САЩ възнамеряват да засилят ограниченията върху търговията с петрол от Русия.

Това заяви заместник-помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Далип Сингх, цитиран от АП.

"Мисля, че стигаме до момента, в който можем да говорим за много по-строг режим както по отношение на флота в сянка, така и по отношение на обемите петрол, които Русия може да доставя на пазара", каза Далип Сингх.

Той назова още една област от санкционната политика, в която САЩ възнамеряват да увеличат усилията си: това е намаляването на "интереса на трети страни, произвеждащи компоненти, които се оказват директно на бойното поле в интерес на Русия, или от транзитната доставка на стоки".

Сред тези държави Сингх назова Китай, който е "най-големият нарушител" на американския санкционен режим, Индия, Турция, ОАЕ и други.

Великобритания наложи нови санкции на Иран и Русия

Великобритания наложи нови санкции на Иран и Русия

Спират полетите на Iran Air до Европа

Г-7 наложи ценови таван от 60 долара на барел за руския суров петрол, както и за петролните продукти - по 100 долара на барел за дизела, който се продава с надценка спрямо суровия петрол, и 45 долара на барел за мазута, който се продава с отстъпка.

За транспортирането на продукти, които се продават над горната граница на цените, компаниите от страните от Г-7 не могат да предоставят услуги.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

В допълнение към тавана на цените Западът започна да налага санкции срещу "сенчестия флот" на Русия.

През юли "Блумбърг" съобщи, че десетки танкери, които са превозвали руски петрол, стоят празни на различни места след налагането на американските санкции.