Саудитска Арабия и Катар скоро може да постигнат предварителни споразумения, които биха довели до подобряване на отношенията между двете страни. Това съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на източници, запознати с преговорите, посреднически от Вашингтон.

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Заради Иран Тръмп убеждава Рияд да отвори въздушното си пространство за Катар

Тръмп се обяви за посредник и лично обсъжда въпроса с краля на Саудитска Арабия

Според запознати, споразумения, които вероятно ще бъдат постигнати в близко бъдеще, ще означават отваряне на граници и въздушно пространство между Саудитска Арабия и Катар. Освен това се предполага, че споразумението между двете страни ще сложи край на информационната война, както и ще послужи като основа за редица други стъпки към възстановяване на двустранните отношения.

"Блумбърг" подчертава, че Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, които също преди това са обявили за прекъсване на дипломатическите отношения с Катар, не планират да участват в предстоящата сделка.

Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Двете страни са в остър спор от юни 2017-а

През лятото на 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха прекъсване на дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството. По-специално страните затвориха въздушното пространство за катарската авиация.