Саудитска Арабия се съгласи да закупи турски дронове, съобщава Ройтерс. Това е един от няколкото доходоносни договора, които президентът Тайип Ердоган осигури за затруднената икономика на Турция, докато Анкара извлича ползите от неотдавнашния му дипломатически натиск за възстановяване на връзките с арабските сили в Персийския залив.

Ердоган и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването между турската отбранителна фирма Baykar и саудитското министерство на отбраната. Турският президент пристигна в саудитския град Джеда в Червено море за първата спирка от обиколката си в Персийския залив.

Саудитска Арабия ще придобие безпилотните самолети с цел да подобри готовността на въоръжените сили на кралството и да укрепи отбранителните и производствени способности, посочи министърът на отбраната принц Халид бин Салман.

Двете страни също подписаха няколко меморандума за разбирателство в различни сектори, включително енергетика, недвижими имоти и преки инвестиции.

Инвестициите и финансирането от Персийския залив помогнаха за облекчаване на натиска върху икономиката на Турция и нейните валутни резерви от 2021 г., когато Анкара предприе дипломатически усилия за възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Турция имаше противоречия от години с двете държави от Персийския залив заради подкрепата на Анкара за продемократичните движения в Близкия изток и Северна Африка и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г.

След визитата си в Саудитска Арабия, Ердоган ще посети Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Саудитска Арабия внася 5 млрд. долара на депозит в Турция

Саудитска Арабия внася 5 млрд. долара на депозит в Турция

Стъпка към подобряване на отношенията между Рияд и Анкара