Саудитска Арабия ще купи от САЩ оръжия за 109.7 милиарда долара, предаде Би Би Си с позоваване на говорителя на Белия дома Шон Спайсър.

Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ. Спайсър съобщи в социалната мрежа Туитър, че президентът Доналд Тръмп я е подписал на 20 май, при официалното си посещение в саудитската столица Риад.

Тръмп на първа историческа визита в Саудитска Арабия
Обновена

Тръмп на първа историческа визита в Саудитска Арабия

Договориха оръжейни сделки за близо $110 млрд.

Според информация на агенция "Ройтерс", договорът между двете страни предвижда Саудитска Арабия да закупи 150 хеликоптера Black Hawk на обща стойност от 6 милиарда долара, а също артилерийска и бронирана техника, кораби за бреговата охрана, противоракетни комплекси "Пейтриът" и THAAD.

В съобщение на Държавния департамент се посочва, че оръжейната сделка ще позволи на Саудитска Арабия да участва по-ефективно в антитерористични операции в региона и да облекчи функциите на САЩ в тази сфера.

Превъоръжаването на Риад ще помогне на арабската страна в поддържането на сигурността в района на Персийския залив, както и да противодейства на влиянието на Иран и свързаните с него рискове за региона, допълват от американското външно ведомство.

По думите на държавния секретар Рекс Тилърсън, сключването на оръжейното споразумение е исторически момент в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, която е традиционен геополитически противник на Иран.

Преди подписването на сделката президентът на САЩ беше награден с най-високия орден на Саудитска Арабия. Отличието носи името на основателя на управляващата династия в Саудитска Арабия - крал Абдул Азис.