Американският президент Доналд Тръмп пристигна в столицата на Саудитска Арабия - Рияд, за първата си визита в чужбина след встъпването му в длъжност като държавен глава. Това съобщава ДПА.

Тръмп ще търси силни партньорства с ислямския свят срещу тероризма по време на двудневната си визита в богатото на петрол кралство.

Тръмп и първата дама Мелания слязоха от самолета "Еър Форс 1" на червен килим, обграден със саудитски охранители. Те бяха посрещнати от крал Салман на международното летище "Крал Халид" в Рияд.

Двамата лидери разговаряха за няколко минути, преди да изпият традиционното арабско кафе в залата на аеропорта.

Саудитска Арабия, родното място на исляма, е първата спирка от първото пътуване в чужбина на Тръмп от встъпването в длъжност през януари.

Официални лица от Саудитска Арабия наричат визитата на Тръмп историческа. Те казват, че посещението ще укрепи саудитско-американските отношения, обтегнати от сближаването на бившия президент на САЩ Барак Обама с Иран - съперник на Саудитска Арабия.

По-късно "Ройтерс" съобщи, че САЩ и Саудитска Арабия ще подпишат оръжейно споразумение, което включва производството на 150 хеликоптера UH-60 "Блек Хоук". Сделката се оценява на 6 млрд. долара. Очаква се тя да създаде около 450 работни места в Саудитска Арабия.

В следобедните часове започнаха и официалните разговори между Доналд Тръмп и крал Салман.

Двамата лидери и делегациите им се срещнаха в кралския дворец няколко часа, след като Салман посрещна Тръмп на международното летище в Рияд.

От Белия дом обявиха, че САЩ и Саудитска Арабия са договорили оръжейни сделки за близо 110 млрд. долара. 

Решението на Мелания Тръмп да не покрие главата си при пристигането в Близкия изток привлече вниманието в социалните медии, информира "Асошиейтед прес".

Решението й е в съответствие с обичая за високопоставените лица от женски пол, които посещават Саудитска Арабия.

Британският премиер Тереза Мей и германският канцлер Ангела Меркел също не покриха главите си по време на визити тази година. По този начин те показаха колко е обичайно за високопоставените жени, които посещават кралството, да пропускат хиджаба или абаята, носени от саудитките.

Доналд Тръмп бе критикувал бившата първа дама Мишел Обама, че не е покрила главата си по време на посещението на съпруга й в Саудитска Арабия през януари 2015 година.