Престонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман обвини Иран в "пряка военна агресия", доставяйки ракети на бунтовниците в Йемен.

Това "може да бъде разглеждано като акт на война", цитират думите на принца държавните медии, които той е казал пред британския външен министър Борис Джонсън в телефонен разговор.

В събота беше прихваната балистична ракета близо до саудитската столица Рияд.

Саудитските военни  свалиха йеменска ракета край Рияд
Обновена

Саудитските военни свалиха йеменска ракета край Рияд

Била е насочена към международното летище...

Иран отрича да въоръжава бунтовниците хуси, които се сражават с ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която подкрепя правителството на Йемен.

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви вчера, че "агресивните войни" и "регионалният тормоз" от страна на Саудитска Арабия застрашават Близкия изток.

Свързани с хусите медии уточняват, че бунтовниците са изстреляли балистична ракета Burkan H2 по международното летище в Рияд, което се намира на около 850 км от границата с Йемен и на 11 км североизточно от Рияд.

Саудитските медии съобщиха, че противоракетната отбрана е прихванала ракетата по време на полет, но че фрагменти от ракетата са паднали в района на летището. Не се съобщава за пострадали.

Саудитска Арабия се нахвърли на Иран за изстреляната ракета от Йемен

Саудитска Арабия се нахвърли на Иран за изстреляната ракета от Йемен

"Крещящ акт на военна агресия"

От международната правозащитна организация Human Rights Watch обявиха, че изстрелването на безразборна ракета по преобладаващо гражданско летище е очевидно военно престъпление.

Официалната саудитска агенция СПА информира днес, че в телефонния си разговор с принц Мохамед, Борис Джонсън е осъдил изстрелването на балистична ракета от бунтовниците хуси и потвърдил "подкрепата на Великобритания за Кралство Саудитска Арабия в борбата срещу заплахите за сигурността".

"От своя страна престолонаследникът подчерта, че участието на иранския режим в снабдяването на своите милиции хуси с ракети се разглежда като пряка военна агресия от страна на иранския режим и това може да бъде разглеждано като акт на война срещу кралството", се допълва в съобщението.

Иран отхвърли "безотговорните и провокативни" обвинения на Саудитска Арабия

Иран отхвърли "безотговорните и провокативни" обвинения на Саудитска Арабия

Обвиненията на водената от Саудитска Арабия коалиция са несправедливи, безотговорни, деструктивни и провокативни

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр заяви пред СиЕнЕн вчера, че ливанското радикално движение "Хизбула", прокси на Иран, също е участвало в изстрелването на ракетата.

"Това беше иранска ракета, изстреляна от "Хизбула" от територията, окупирана от хусите в Йемен", посочи Джубейр.

В отговор на атаката, коалицията обяви "временното" блокиране на всички сухопътни гранични пунктове, летища и пристанища, но каза, че в страната ще продължи да влиза хуманитарна помощ при стриктни процедури за проверка.

Саудитскa Арабия блокира достъпа по въздух, море и земя до Йемен

Саудитскa Арабия блокира достъпа по въздух, море и земя до Йемен

Обещават да не спират достъпа на хуманитарни доставки и помощи до страната

Ала ООН заяви, че е била възпрепятствана да изпрати два полета с хуманитарна помощ вчера.

Повече от 8670 души - 60 процента от тях цивилни - бяха убити и близо 50 хил. ранени при въздушни удари и сражения, откакто коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия се намеси в конфликта в Йемен през март 2015 г.