Саудитският престолонаследник принц Салман бин Абдул Азиз ал Сауд призова Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив още през идната година да се обединят в съюз на срещата на високо равнище на общността, която ще се състои в Риад.

„Това, което се прави на сегашния етап не отговаря на стремежите ни." - коментира  престолонаследникът на среща на общността в столицата на Бахрейн Манама,

По думите му, съюзът на страните от Персийския залив ще е благотворен за хората от региона. Той заяви, че шестте монархии от региона работят по общи системи за отбрана и вътрешна сигурност.

На свой ред кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал  Халифа съобщи, че участниците в срещата тръсят начини за обезпечаване на сигурността на населението на арабските монархии от Залива.

Инициативата за прерастване на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив в съюз беше издигната през миналия декември от краля на Саудитска Арабия - Абдула бин Абдул  Азиз. Според него, създаването на съюз на арабските монархии ще помогне за запазването на стабилността и противодействието на нарастващите заплахи в региона.

Съветът за сътрудничество на държавите от Персийския залив включва Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия, напомня агенция „Новости".