Външното министерство на Саудитска Арабия отрече твърдението на френския президент Еманюел Макрон, че кралството е държало ливанския премиер Саад ал Харири в плен през ноември миналата година, съобщават държавните саудитски медии.

В интервю за телевизия BFM миналата седмица Макрон си приписа заслуга за предотвратяване на война в Ливан, който изпадна в дълбока криза, след като Харири подаде оставка, докато се намираше в Саудитска Арабия, изтъквайки, че се страхува да не бъде убит и разкритикувайки саудитския регионален враг Иран и техния ливански съюзник "Хизбула".

Рияд: Харири може да напусне Саудитска Арабия, когато пожелае

Рияд: Харири може да напусне Саудитска Арабия, когато пожелае

Според Джубейр обвиненията към страната му, че Харири е задържан са "безпочвени"

Източници, близки до Харири, заявиха, че Саудитска Арабия е стигнала до извода, че премиерът, който е дългогодишен съюзник на саудитците, е трябвало да сдаде поста, защото не е искал да се изправи срещу "Хизбула".

След международна намеса, включително на Макрон, Харири успя да напусне Саудитска Арабия и в крайна сметка да оттегли оставката си.

Ливанските власти обвиниха саудитците по това време, че държат Харири за заложник. Рияд, подобно на Харири, отрече, че някога го е държал против волята му.

В изявление на саудитското външно миинстерство определят коментарите на Макрон като "неверни" и заявиха, че кралството ще продължи да подкрепя стабилността и сигурността на Ливан.

"Всички доказателства потвърждават, че това, което тласка Ливан и региона към нестабилност, е Иран и неговите инструменти като терористичната милиция "Хизбула", се изтъква в изявлението.

Саудитска Арабия и Иран от десетилетия са в конфликт за регионално влияние, което се случва във въоръжени конфликти и политически спорове, включително в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Франция поддържаше нови връзки със Саудитска Арабия и други арабски страни в Персийския залив през последните години поради твърдата си позиция по отношение на Иран в ядрените преговори и широкото сходство на техните политики по отношение на конфликтите в Близкия изток.

Въпреки това безкомпромисните опити на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за противодействие на нарастващото влияние на Иран в Близкия изток понякога се възприемат като безразсъдни в Париж.

Макрон вечеря с Харири и принц Мохамед в Париж през април след конференция, за да събере международна подкрепа за инвестиционна програма за стимулиране на ливанската икономика.