Саудитски журналист е бил осъден на пет години затвор заради публикации в „Туитър”, които били сметнати за обидни за владетелите на кралството, съобщи международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от "Франс прес".

Алаа Бринджи, който вече е бил 2 години зад решетките, е бил признат за виновен в четвъртък по редица обвинения, включително "обиждане на управниците и подстрекаване на общественото мнение", изтъкват правозащитниците.

Бринджи е бил също така осъден за „обвиняване на служители по сигурността за убийството на протестиращи” в шиитския град Ауамия в размирната източна част на Саудитска Арабия, в която мнозинството от населението е шиитско.

"Амнести" добавя, че журналистът е бил съден в "прочутия" съд за борба с тероризма, който също така призна Бринджи за виновен за „подигравка спрямо ислямски религиозни фигури”.

В допълнение на постановения затвор, на Бринджи е била наложена глоба в размер на 50 хил. риала (13 333 долара), както и забрана за пътуване за 8-годишен период. Той е задържан от май 2014 г., включително е изкарал първоначален период на строг тъмничен затвор без право на свиждания.

Заместник-шефът на „Амнести” за региона на Близкия изток Джеймс Линч остро разкритикува присъдата на Бринджи, определяйки я като „крайно срамна”.

„Той е най-новата жертва на безмилостните репресии на Саудитска Арабия срещу мирните инакомислещи, като целта изглежда е напълно да бъдат ликвидирани всички критични гласове”, коментира Линч и допълни: „Поставяйки някого зад решетките за мирно упражняване на легитимното си право на свобода на словото и защитата на правата на другите, за да го правят, това е пълно изкривяване на самото понятие за справедливост.”

"Амнести" настоява, че Саудитска Арабия трябва да бъде държана отговорна за големите и систематични нарушения на правата на човека.