Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман (MbS) няма да присъства на предстоящата среща на БРИКС, която ще бъде организирана в Русия по-късно този месец, съобщиха от Кремъл. Вместо него, Саудитска Арабия ще бъде представена от външния министър на кралството, принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, предава Ройтерс.

Според съветника по външната политика на руския президент, Юрий Ушаков, девет от десетте членки на БРИКС ще изпратят своите лидери на срещата, която ще се проведе в руския град Казан. Ушаков не даде причина за отсъствието на престолонаследника.

БРИКС, първоначално формирана от Бразилия, Русия, Индия и Китай, се разшири през последните години с добавянето на Южна Африка, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Ушаков подчерта важността на структурата, като отбеляза, че държавите от БРИКС представляват 45% от световното население, произвеждат около 40% от световния петрол и осигуряват приблизително една четвърт от глобалния износ на стоки.

БРИКС първоначално е създадена като концепция през 2003 г. от икономиста на Goldman Sachs, Джим О'Нийл, за да опише възхода на икономиките на Бразилия, Русия, Индия и Китай, които според прогнозите ще надминат водещите западни икономики през следващите десетилетия.

Куба официално поиска включването си в БРИКС чрез писмо до Путин

Куба официално поиска включването си в БРИКС чрез писмо до Путин

Страната е изпратила писмо до Путин