Продължителната пандемия от COVID-19 може да засили уязвимостта на страните-членки и рисковете от радикализация - това се казва в заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС. Приети са две серии от заключения за влиянието на коронавируса върху вътрешната сигурност и върху заплахата от тероризъм.

Участниците в срещата констатират, че присъствието на крайни групировки онлайн се е увеличило след избухването на пандемията. В средносрочен или дългосрочен план пандемията и нейните социално-икономически последици може да се окажат благоприятна почва за техните наративи.

Някои използващи насилие крайнолеви, крайнодесни и ислямистки екстремистки групи вече включиха COVID-19 в своите послания и това може да доведе до заплахи за сигурността в средносрочен и дългосрочен план.

С оглед на това Съветът призовава страните-членки постоянно да помагат при оценката на онлайн измерението на терористичната заплаха. Това трябва да става чрез осигуряване на информация за компетентните органи на ЕС.

Влизат в сила правилата на ЕС за изтривне на терористично съдържание до час

Влизат в сила правилата на ЕС за изтривне на терористично съдържание до час

Държавите-членки вече могат да санкционират онлайн платформи

Съветът приканва държавите бързо да задействат влезлия в сила днес регламент на Европейския парламент и на Съвета за справянето с разпространението на такова съдържание. Той задължава интернет платформите в ЕС да премахват терористично съдържание онлайн до 1 час, след като то е посочено от властите в страните-членки.

Държавите от общността и онлайн платформите, предлагащи услуги в ЕС, разполагат с една година за адаптиране. Регламентът ще бъде прилаган от 7 юни идната година.

Първи голям доклад за реакцията на света: Пандемията можеше да се предотврати

Първи голям доклад за реакцията на света: Пандемията можеше да се предотврати

За безопасността на света са нужни глобални усилия за борба с тази, така и със следващите пандемии