Нови правила, приети от Европейския съюз относно терористичното съдържание, публикувано онлайн, влязоха в сила в понеделник.

Те включват разпоредба, изискваща онлайн платформите да премахват такова съдържание в рамките на един час след предупреждение за съществуването му от държава-членка на ЕС.

Освен това те "определят задължения за прозрачност на онлайн платформите и на националните власти да докладват за количеството премахнато терористично съдържание, мерките, използвани за идентифициране и премахване на съдържание, резултатите от жалбите, както и броя и вида на наказанията наложени на онлайн платформи."

Държавите-членки ще могат да санкционират онлайн платформи за несъответствие, като вземат предвид размера на платформата и естеството на нарушението на правилата.

Както държавите, така и платформите, предлагащи услуги в ЕС, имат една година, за да се адаптират към промяната.

Комисарят по вътрешните работи на профсъюза Илва Йохансон заяви, че регламентът е "от решаващо значение да се спрат терористите да експлоатират Интернет, за да вербуват и насърчават атаки и да прославят престъпленията си", но също така "защитава свободата на словото, когато това е оправдано".

ЕС принуждава платформите да изтриват терористично съдържание до час

ЕС принуждава платформите да изтриват терористично съдържание до час

Могат да бъдат глобявани няколко процента от годишния им оборот