Компании като Facebook и Youtube ще трябва да премахват терористично съдържание в рамките на час или са застрашени от големи глоби. Това се посочва в ново споразумение, договорено между институциите на ЕС, информира ДПА.

Европейската народна партия, най-голямата група в Европейския парламент, написа в "Туитър", че е постигнато споразумение.

"От атаките в Париж ние поставяме безопасността на европейците на първо място в ЕС. Да защитим границите и да предотвратим тероризъм. Сега ние добавихме още едно парче от пъзела: да премахнем терористично съдържание", написа партията.

В случай на систематични нарушения компаниите могат да бъдат глобявани няколко процента от годишния им оборот, според проект на споразумение между Европейския парламент, страните членки и Европейската комисия, казаха източници от Общността пред германската агенция.

Нареждането за премахване на съдържание също може да дойде и от властите на страна членка. Това ще се прилага за всички компании, които предоставят интернет услуги в блока, без значение дали са базирани в ЕС.

Планът все още трябва да бъде гласуван официално от държавите членки и от Европейския парламент.