Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа настоя, че Унгария трябва спешно да обърне внимание на нарушенията на правата на човека, като например задържането на търсещи убежище, а също така и относно сплашването на граждански организации, както и относно опасенията за независимостта на съдебната власт, съобщава "Асошиейтед прес".

В доклад, публикуван днес, комисар Дуня Миятович, която посети Унгария през февруари, също така установила, че Унгария "отстъпва в равенството между половете", като има малко жени в политиката и Унгария все още не желае да ратифицира Истанбулската конвенция за борба и предотвратяване на насилието срещу жени.

Според Миятович правителството на Унгария нарушава правата на хората и използва антиимигрантска реторика, която подхранва "ксенофобските нагласи, страха и омразата".

"Нарушенията на правата на човека в Унгария оказват отрицателно въздействие върху цялата система за защита и върховенството на закона" и трябва "да бъдат адресирани по спешност".

Комисарят, чийто доклад се основава на срещи с министри и организации на гражданското общество, отправи опустошителна критика към унгарската система за предоставяне на убежище, която доведе до "практически системно отхвърляне на молби за убежище". Изказвайки тревога от "прекомерното използване на насилие" от страна на полицията при недопускането на чужденци, тя разкритикува политиката на отказ на храна на тези, на които им е било отказано убежище.

В обширен отговор на доклада унгарското правителство отхвърли критиките във всяка област, като каза например, че е "абсолютно оправдано" в поддържането на кризисни мерки, свързани с масовата имиграция, въпреки че към момента до Унгария не стигат почти никакви мигранти, защото има все още много мигранти в близките страни, включително Сърбия и Северна Македония.

Търсещите убежище в Унгария сега живеят в две транзитни зони по границата като част от закон, който според ООН нарушава международните задължения на Унгария към бежанците.