Украинците, избягали от домовете си заради инвазията на Русия, са получили по-добро отношение в сравнение с тези, разселени от други войни и извънредни ситуации, съобщи Комисията за борба с расизма и нетърпимостта (ECRI) на Съвета на Европа в четвъртък, призовавайки страните-членки да подкрепят всички бежанци равноправно, предава Ройтерс.

В своя годишен доклад, Комисията за борба с расизма и нетърпимостта на Съвета на Европа посочи, че са положени "възхитителни усилия" за подкрепа на украинците от началото на войната през февруари 2022 година.

Но тя отбеляза, че отношението към хората от Украйна е варирало в зависимост от тяхната етническа принадлежност. Например, условията за настаняване, предлагани на ромите с украинско гражданство, са били по-ниско качество от тези, предлагани на други украинци в същата ситуация, се посочва в доклада на ECRI.

Малко след началото на войната, Африканският съюз заяви, че е обезпокоен от съобщения, че на африкански граждани в Украйна е било отказани правото да преминат границите и да намерят безопасност.

Наблюдавани са и значителни разлики между качеството на приемните центрове и предоставяните услуги за украинци в сравнение с бежанци и търсещи убежище от други части на света, добави ECRI.

"Новото нормално трябва да бъде да приемаме всички хора от всякъде, както бяха приети украинците", заяви Йохан Фристедт, изпълнителен секретар на ECRI, по време на пресконференция.

На въпрос дали има повече солидарност към украинците, защото повечето от тях са бели, председателят на ECRI Бертил Котие каза: "Когато хората са повече или по-малко като вас, винаги е по-лесно."

ECRI заяви, че всички разселени хора, независимо от тяхната националност, цвят на кожата или религия, трябва да получават адекватна защита и подкрепа. Според ECRI, макар да има съобщени инциденти на омраза срещу украинци, общият обществен дискурс е останал солидарен и подкрепящ, като враждебните наративи, включително от политици, са били по-разпространени срещу хора от други части на света.

Докладът също така посочва, че броят на инцидентите на омраза срещу мюсюлмани се е увеличил след нападението на Хамас на 7 октомври срещу Израел.

"Мюсюлманите бяха обвинявани за нападението... въз основа на стереотипизирането на цели общности и възприемането на връзки с насилието, каквито те нямат", заяви ECRI.

Няколко европейски страни също са преживели увеличение на антисемитизма, от реч на омразата до заплахи за убийства, както и актове на вандализъм срещу еврейски обекти и дори физически атаки срещу евреи.

"Докато критиката към Израел не може да се счита сама по себе си за антисемитска, призивите за убийство на евреи са", заяви ECRI.

ЕК предложи продължаване на временната закрила за бежанци от Украйна

ЕК предложи продължаване на временната закрила за бежанци от Украйна

Временната закрила предоставя незабавна защита и достъп до пребиваване, достъп до пазара на труда, настаняване, социална помощ, медицинска и друга помощ.