Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува в сряда за удължаване на дългогодишната мироопазваща мисия в Ливан с още една година, съобщава "Ройтерс". 

Съюзникът на Израел Съединените щати настояха да бъдат направени промени в мандата на операцията в бъдеще.

"Удължаването на мандата с тази резолюция подкрепя нашата цел за регионална деескалация, която сега е по-важна от всякога", каза пред съвета заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Временните сили на ООН в Ливан са създадени през 1978 г. и патрулират по южната граница на Ливан с Израел. Мандатът за операцията се подновява ежегодно, а настоящото разрешение трябваше да изтече в събота.

Размяна на удари между Израел и "Хизбула" от Ливан
Обновена

Размяна на удари между Израел и "Хизбула" от Ливан

Израел обяви 48 часа извънредно положение, Хизбула подготвила 320 ракети и дронове

"Днешното единодушно гласуване е доказателство за интереса на международната общност към Ливан", каза заместник-посланикът на Ливан в ООН Хади Хачем. Това е ясно послание от вашия уважаем съвет в полза на стабилност и прекратяване на огъня. Това е жест на надежда за всички ливанци, които отхвърлят войната, насилието и разрушението, ливанците, които искат да дадат шанс на мира", каза той.

Припомняме, че гласуването на 15-членния Съвет за сигурност дойде само няколко дни, след като сраженията междуливанската въоръжена групировка "Хизбула" и израелската армия се ожесточиха след 10-месечната им война на фона на опасения, че войната на Израел в Газа ще се разрасне до регионален конфликт.

 "Имам послание към ливанския народ: Вие и вашето правителство трябва да направите избор. Изправете се срещу "Хизбула" днес или гледайте как страната ви е въвлечена в хаос и унищожение. Това заяви преди гласуването посланикът на Израел в ООН Дани Данон. Не позволявайте на "Хизбула" и Иран да диктуват вашето бъдеще. Ако не успеете да действате, опустошението, което следва, ще бъде във вашите ръце. Израел не търси война, но както показахме тази седмица, ние няма да се поколебаем да защитим нашия народ", - каза Данон.

Израелска атака с дрон уби четирима бойци на границата между Сирия и Ливан

Израелска атака с дрон уби четирима бойци на границата между Сирия и Ливан

Поразен е автомобилът, в който са пътували

Мандатът беше разширен през 2006 г. - когато съветът прие резолюция 1701 след едномесечна война между Израел и Хизбула - за да позволи на мироопазващите сили да помогнат на ливанската армия да запази части на юг свободни от оръжия или въоръжен персонал, различни от тези на ливанската държава.

Това предизвика търкания с "Хизбула", която на практика контролира Южен Ливан въпреки присъствието на ливанската армия. 

Израел удари Южен Ливан

Израел удари Южен Ливан

Цели са били позиции и оръжейни складове на "Хизбула"

"Занапред трябва да разгледаме начините, по които Хизбула и други злонамерени играчи в Ливан възпрепятстват пълното прилагане на Резолюция 1701, ограничават способността да се действа свободно и заплашват мироопазващите сили на ООН, безопасността и сигурността", каза той.