На 14 май може да се проведе открито заседание на Съвета за сигурност на ООН за Палестина и Израел. Тунис, Норвегия и Китай подадоха искане за провеждането му в близко бъдеще, за да се обсъди ескалацията на напрежението в зоната на палестино-израелския конфликт. Това е съобщил в сряда за ТАСС източник в Съвета за сигурност.

"Китай, Тунис и Норвегия поискаха открита среща в петък относно ситуацията около Палестина и Израел. Решението ще бъде взето в близко бъдеще от председателя на Съвета за сигурност, като този месец това е Китай. След като на срещите, проведени в понеделник и сряда, Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие по текста на съвместно изявление за изостряне на конфликта между Палестина и Израел. Дипломатически източници в Съвета за сигурност са заявили ТАСС, че не е възможно да се стигне до общ знаменател поради позицията на САЩ.

Абас обвинява Израел в етническо прочистване

Абас обвинява Израел в етническо прочистване

След серията удари между Израел и палестинските територии

От понеделник израелската армия и палестинските фракции в ивицата Газа си размениха удари, последвали безредици в джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим, които засегнаха над 700 палестинци. Жертви и ранени има и от израелска страна.