Съветът за сигурност на ООН във вторник призова за пълно, равно и значимо участие на жените и момичетата в Афганистан, съобщи "Ройтерс".

Той осъди забраната на управляваната от талибаните администрация на страната жените да посещават университети или да работят за групи за хуманитарна помощ.

Припомняме, че неправителствени организации за чуждестранна помощ преустановиха дейността си в Афганистан след решението на талибаните.

Организациите Save the Children (Спасете децата - англ.), Норвежкият съвет за бежанците и CARE, заявиха, че не могат ефективно да достигнат до деца, жени и мъже, които се намират в "отчаяна нужда" в Афганистан без да използват жени в своите редици. Забраната да работят жени в неправителствените организации беше въведена ден по-рано, тъй като се твърди, че жените не носят правилно ислямските забрадки.

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Забраната остава в сила до второ нареждане

САЩ осъдиха това решение на талибаните, заявявайки, че забраната ще попречи на жизненоважна и животоспасяваща помощ за милиони.

Превземането на властта от талибаните миналата година съсипа икономиката на Афганистан и трансформира страната, тласкайки милиони към бедност и глад. Чуждестранната помощ спря почти за една нощ. Санкциите срещу талибанските управници, спирането на банковите преводи и замразените милиарди валутни резерви на Афганистан вече ограничиха достъпа до глобалните институции и външните пари, които поддържаха зависимата от помощ икономика на страната преди изтеглянето на силите на САЩ и НАТО.

"Жените са особено важни за хуманитарните операции по света, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в събота. Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ".

В Афганистан забраниха на жените и да следват в университети

В Афганистан забраниха на жените и да следват в университети

Съединените щати и Великобритания осъдиха решението

След като талибаните забраниха на жените да посещават университети в цялата страна, това също предизвика ответна реакция в чужбина и демонстрации в големите афганистански градове.

Около полунощ в събота в западния град Херат, където по-рано протестиращите бяха разпръснати с водни оръдия, хората отвориха прозорците си и скандираха "Аллаху Акбар (Бог е велик)" в знак на солидарност със студентките.

В южния град Кандахар, също в събота, стотици студенти бойкотираха последните си семестриални изпити в университета. Един от тях каза пред Associated Press, че талибаните са се опитали да разпръснат тълпата, когато са напуснали залата за изпити.