Съветът за сигурност на ООН прие единодушно внесената по-рано от Русия и САЩ резолюция срещу спонсорите на тероризма, предадоха световните информационни агенции.

Документът конкретно е насочен към пресичане на приходите на групировката ДАЕШ ("Ислямска държава") от петрол, търговия с исторически ценности, откупи за заложници и други престъпни дейности. 

По-рано руският представител Виталий Чуркин обяви, че се работи по текста и американският му колега Саманта Пауър заяви, че Вашингтон ще я подкрепи. 

Той оповести, че двете държави са обединили усилията си и се надяват на подкрепата на международната общност срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

САЩ са ротационен председател на Съвета за сигурност и се очакваш да прокарат документа още на днешното му заседание. 

Русия вече обвини Турция след свалянето на бойния самолет Су24, че има икономически интереси с групировката. 

Преди дни Чуркин критикува Вашингтон и Анкара относно спазването на  Резолюция 2199 ( забранява финансирането на терористични организации), според която страните са задължени да предоставят информация за финансирането на терористи пред Съвета за сигурност на ООН, ако имат такава информация. По думите му, двете държави са имали такава информация, но не са я предоставили.