В Ню Йорк започна извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по повод руската ракетна атака срещу Украйна на 8 юли и попадението на руска ракета в детска болница, пише руската служба на "Би Би Си".

В резултат на руския удар по украински градове на 8 юли, по последни данни на украинските власти, са убити 44 души, включително 33 в Киев.

Двама възрастни починаха в детската болница Охматдит: лекар и посетител; Ранени са 10 деца.

"Умишленото прицелване в болница, защитена от международното право, е военно престъпление и извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Инциденти като този, които дълбоко ни безпокоят, са част от кампания на систематични атаки срещу здравни заведения и друга гражданска инфраструктура в Украйна", каза помощник-генералният секретар на ООН Джойс Мсуя на заседанието на Съвета.

Русия удари детска болница в Киев при изненадваща атака през деня
Обновена

Русия удари детска болница в Киев при изненадваща атака през деня

Най-малко 20 души са убити при атаки в столицата, Днипро, Кривой Рог и Покровск

Русия без доказателства твърди, че болницата е ударена от украинска зенитна ракета. Експерти, интервюирани от BBC Verify, казват, че съдейки по формата на ракетата, която се вижда на видеото и силата на експлозията, най-вероятно това е руска крилата ракета.

От друга страна, украинските власти твърдят, че руснаците умишлено са ударили болницата, но надеждни доказателства за умишлеността на тази атака все още не са представени на обществеността.

ООН опровергава Москва - руска ракета причинила удара срещу детската болница в Киев

ООН опровергава Москва - руска ракета причинила удара срещу детската болница в Киев

Кремъл отново отрече да стои зад атаката