Русия не бива едностранно да напуска Парижкото споразумение за климата. Това заяви пред РИА Новости Руслан Еделгериев - съветник на руския президент Владимир Путин.

От медията цитират твърдение, което било пуснато в руския вестник "Известия", според което в Държавната дума били предложили Русия да излезе от Парижкото споразумение. 

Русия напуска СЗО и Световната търговска организация

Русия напуска СЗО и Световната търговска организация

Членството в тях не носело полза на страната

"Необходимо ли е Русия да излиза от Парижкото споразумение? Определено не. Промените в климата са световен проблем, чието решение може да бъде само с последователни усилия на всички членове на световната общност. Обърнете внимание - последователни. Това означава, че този проблем не търпи мятане от един подход към друг, особено когато няма основателни причини за това", заяви Еделгериев.

По думите му, всички изгоди от участие в Парижкото споразумение запазват своята сила и в сегашните условия. Той също смята, че водещото в националната политика за климата е грижата за гражданите на Русия, а не отдаването на световните тенденции.

Русия напуска Съвета на Европа
Обновена

Русия напуска Съвета на Европа

Русия се оттегля и от Съда в Страсбург

"САЩ до този момент се опитва да поправи резултатите от своето оттегляне от Парижкото споразумение и да върне образа на отговорна държава. Бих искал също така да припомня и за отказа на Вашингтон през 2001 г. да ратифицира протокола от Киото, което подкопа усилията, предприети в рамките на дългогодишни преговори и показа непоследователност на американската политика", допълни Еделгериев.

Президентският съветник заяви, че след излизането от Парижкото споразумение през 2020 г. и връщането им през 2021 г. САЩ така и не успяха да докажат своята ангажираност за съхранение на планетата. "Ние също ли искаме за десетилетие напред да си сложим титлата на климатично безотговорна държава? Защо да повтаряме чужди грешки", запита Еделгериев.

"Поддръжниците на излизането от Парижкото споразумение не предлагат разумна смяна на многостранната договореност. Подобна замяна, която показва, че ние наистина подкрепяме справянето с климатичните промени", подчерта той.

Парижкото споразумение за климата бе прието на 12 декември 2015 г. след 21-ата конференция на Рамковата конвенция за промени в климата в Париж. Документът е подписан от 175 страни, в това число и Русия. На 23 септември 2019 г. премиерът Дмитрий Медведев подписа правителствено постановление за приемане на Парижкото споразумение за климата. Изготвеното в Париж споразумение за климата за пръв път в историята обедини усилията на всички държави в света за задържане на климатичните промени.