Най-вероятно войната ще приключи в началото на май. Тогава Русия вече ще е изчерпала ресурсите, с които ни атакува. Това заяви съветника на украинския президент Володими Зеленски - Алексей Арестович, информира Агенция Ройтерс.

Преговорите между Киев и Москва - в които Арестович не участва лично - досега дадоха съвсем малко резултати, освен няколко хуманитарни коридора от обсадените украински градове.

Във видео, публикувано от няколко украински медии, Арестович заяви, че краят на войната ще зависи от това колко ресурси Кремъл е готов да отдели за кампанията си.

Мисля, че не по-късно от май, началото на май трябва да имаме мирно споразумение, може би много по-рано, ще видим, говоря за най-късните възможни дати", допълни Арестович.

Сега сме на кръстопът: или ще има мирно споразумение, сключено много бързо, в рамките на седмица или две, с изтегляне на войските и всичко останало, или ще има опит да се съберат някои, да речем, сирийци за кръг две и, когато и тях смелим, споразумение до средата на април или края на април, заяви президентския съветник.

"Напълно луд сценарий може да включва и изпращане на нови военнослужещи след месец обучение", каза Арестович.

И все пак, дори след като мирът бъде договорен, малките тактически сблъсъци могат да останат възможни в продължение на една година, според Арестович, въпреки че Украйна настоява за пълно отстраняване на руските войски от нейна територия.

Войната в Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин започна това, което той нарече "специална военна операция", най-голямата атака срещу европейска държава след Втората световна война.

Обявиха еднодневна техническа пауза на руско-украинските преговори

Обявиха еднодневна техническа пауза на руско-украинските преговори

Страните се нуждаят от допълнителна работа