Направена е техническа пауза в преговорите между украинската и руската делегации до 15 март, съобщи съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк, цитиран от "Интерфакс"

"Има техническа пауза в преговорите до утре. За допълнителна работа в работните подгрупи и изясняване на отделните дефиниции. Преговорите продължават", написа Подоляк в "Туитър".

По-рано в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза пред репортери, че разговорите между Русия и Украйна се провеждат днес чрез видеоконферентна връзка.

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Цените на нефт и газ се понижиха заради преговорите между Русия и Украйна

Роля играе и бързото разпространение на COVID-19 в Китай

Първият кръг от преговори между Руската федерация и Украйна се проведе в Гомелска област на Беларус на 28 февруари. След това те се преместиха в Беловежката гора на Брестския регион отново в Беларус, където на 3 март се проведе вторият, а на 7 март - третият кръг от преговорите между Москва и Киев.

След началото на руската инвазия в Украйна се проведоха три кръга от преговори между руската и украинската страна в Беларус, но те не доведоха до съществени резултати. Бяха договорени хуманитарни коридори за извеждането на цивилните граждани от градовете, където се водят интензивни сражения. Русия обявява всеки ден "режим на тишина" от 8 март, но тя не се спазва във всички обявени райони, а за нейното нарушаване се обвиняват и двете страни.

По-рано в четвъртък се проведе първата директна среща на външните министри на Русия и Украйна в турския град Анталия, но на нея също не бе постигнат напредък. макар че страните са се договорили разговорите да продължат.

В неделя, обаче, почти по едно и също време и от Украйна, и от Русия, а по-късно и от САЩ заявиха за "съществен напредък" в тези преговори.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и турския президент Реджеп Тайип Ердоган периодично разговарят и с Путин, и със Зеленски, но досега не са обявили за постигане на резултати от тези разговори.