Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан ще посети Израел в края на седмицата, казаха американски и израелски официален представител пред The The Times of Israel.

В дневния ред на Съливан ще бъде настояването за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа, която намаля значително, след като примирието между Израел и "Хамас" се разпадна на 1 декември след седем дни, каза американски служител.

Израел настоява, че пречките на помощта не са по негова вина и че международните участници не успяват да се справят с предоставянето на размера на помощта, който той одобрява. ООН и Египет заявиха, че бомбардировките на Израел възпрепятстват усилията за получаване на големи количества помощ в Газа.

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

САЩ блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа

Напрежение в световната организация

Също толкова важно за Съливан ще бъде да повдигне продължаващата загриженост на САЩ относно цивилните жертви в Газа, каза американският служител.

Припомняме, че Вашингтон така продължава координацията с Тел Авив на войната на Израел срещу "Хамас"

Посещението му идва седмица, след като съветникът по националната сигурност на вицепрезидента Камала Харис Фил Гордън и един от неговите заместници, Илън Голдънбърг, проведоха срещи в Израел и на Западния бряг с високопоставени израелски и палестински служители.

Седмицата преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън беше в града за подобен кръг от срещи.

Блинкън иска Израел да разследва убийството на журналисти в Ливан

Блинкън иска Израел да разследва убийството на журналисти в Ливан

Според твърдения израелски военни стоят зад случая

Израелският официален представител, който потвърди посещението на Съливан, казва, че очаква висша американска делегация да бъде в града почти всяка седмица, тъй като войната в Газа остава на върха на дневния ред на външната политика на Вашингтон.

Въпреки подкрепата за Израел, заради която САЩ бяха критикувани от редица държави, те не спестиха и критиките си. На 8-ми декември Блинкън, в най-силната си публична критика на поведението на Израел във войната срещу Хамас в южната част на Газа, заяви, че има разминаване между декларираните намерения на правителството да защити цивилни и жертвите.