През 2016 г. германският канцлер Ангела Меркел посрещна победата на Доналд Тръмп с извънредно предупреждение: че ще работи с президента на САЩ при условие, че той уважава демократичните ценности. Впоследствие нещата не се подобриха.

Четири години по-късно абразивните външнополитически ходове на Тръмп, често обявявани с публикации в "Туитър" с големи букви, отчуждиха не само Германия, но и голяма част от Европа, пише "Франс прес" в свой аналитичен материал.

"Трансатлантическите отношения на практика са на животоподдържащи системи", изтъква Суда Дейвид-Уилп, старши трансатлантически сътрудник в Германския фонд "Маршал", чието седалище е в САЩ.

Дори ако демократът Джо Байдън спечели изборите на 3 ноември, експертите подчертаха, че няма да има магическо изцеление на разрива между ЕС и САЩ.

Неотдавнашни проучвания на изследователския център Pew установиха, че имиджът на Америка сред европейците се е сринал до рекордно ниски нива, като само 26 процента от германците имат благосклонен поглед към суперсилата.

Германците повече се страхуват от Тръмп, отколкото от коронавируса

Германците повече се страхуват от Тръмп, отколкото от коронавируса

Страховете, че политиките на Тръмп могат да превърнат света в по-опасно място

"Суровата преценка" може отчасти да се отдаде на масовото убеждение, че администрацията на Тръмп "се е справила зле с коронавируса", отбелязва Брус Стоукс, сътрудник в "Чатъм хаус", британски мозъчен тръст.

"Европейците гледат Америка и смятат, че има много вътрешни проблеми, които просто разделят страната, а как може тя да бъде добър партньор (в такъв момент)?" добави Дейвид-Уилп.

От изтеглянето от Парижкото споразумение за климата и ядреното споразумение с Иран до налагането на мита на ЕС върху стоманата и алуминия и обеззъбяването на Световната търговска организация, Тръмп нанасяше удар след удар върху мултилатерализма, много ценен европейски подход към глобалните предизвикателства.

Той сащиса съюзниците, описвайки Европейския съюз като враг на търговията, и "изплаши хората", като се държи приятелски към Русия, посочи Стоукс.

Германия, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, е редовна мишена на гнева на Тръмп, често заради неспазването на целите на НАТО за разходите за отбрана.

Но и на лично равнище е налице неприязън между най-могъщата жена в Европа, която напуска поста през следващата година, и магната в областта на недвижимите имоти в Белия дом.

За разлика от френския президент Еманюел Макрон, който се опита да ухажва Тръмп с военен парад и ослепителна вечеря в Айфеловата кула, преди отношенията да се влошат, Меркел никога не се е старала да ухажва непостоянния в настроенията си американец.

Отношенията станаха още по-студени през юни, след като тя отхвърли поканата за събитие на Г-7 във Вашингтон заради опасения във връзка с коронавируса. Скоро след това Тръмп обяви, че намалява броя на американските войски, разположени в Германия.

"Той има истински проблеми да се справя със силни жени", настоява Стоукс.

Ала Тръмп си намери и приятели на континента. Унгарският премиер Виктор Орбан, който споделя неговите антиимигрантски настроения, открито го подкрепя за преизбиране.

Полша, която може да се възползва от пренасочването на войските на Тръмп, преживя "повторно ангажиране на САЩ" и споделя противопоставянето от страна на Вашингтон срещу спорния газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия, посочва Юстина Готковска от Центъра за източни изследвания.

Неволен страничен ефект от турбуленцията на Тръмп беше нарастващото осъзнаване, че Европа трябва да говори и да действа повече като едно цяло.

"Тръмп определено разклати нещата", каза Дейвид-Уилп.

Успешното договаряне от Общността на огромен пакет за възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса, оглавявано от Меркел и Макрон, предлага нов тласък за по-тясно сътрудничество и съживено германско-френско партньорство.

Атаките на Тръмп, обрисуващи европейците като възползващи се от САЩ, предизвикаха по-голям принос към НАТО и по-голямо приемане на споделянето на тежестта по въпросите на сигурността.

Налице са много препятствия пред 27-членния клуб с неговите разнородни интереси, не на последно място предстоящите сътресения около Брекзит и избори, които се задават в ключови страни членки.

"Но ако някой иска да каже, че чашата е наполовина пълна, президентството на Тръмп може да спомогна за ускоряване на европейското единство", коментира Стоукс.