Някои бивши американски служители и представители на страни, съюзници на Вашингтон, се опасяват, че Доналд Тръмп може да реши да изтегли САЩ от НАТО, ако бъде преизбран за втори президентски мандат, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Тръмп, в разговори с близки, "многократно говори за оттеглянето" на САЩ от Северноатлантическия алианс. "По време на втория си президентски мандат той може да има такава възможност".

В мемоарите на бившия помощник по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън е описан случай, когато президентът е допускал такава възможност.

В книга на журналиста от "Ню Йорк Таймс" Майкъл Шмит се цитира бившия шеф на кабинета на Белия дом Джон Кели, който разубедил Тръмп да оттегля САЩ от НАТО

"Изглежда по-вероятно такова развитие на събитията, при което" Тръмп, вдъхновен от преизбирането си и заобиколен от неопитни помощници по национална сигурност, през втория мандат може най-накрая да се опита да подкопае или дори да прекрати членството в САЩ в НАТО", пише медията.

Загрижеността за тази възможност нараства сред представители на страни, съюзници на САЩ. "Европейските дипломати все повече се притеснаяват да говорят по тази тема, защото се страхуват да провокират Тръмп".

Американският президент "сега все повече разчита на по-малко опитни съветници, които са по-малко склонни да спорят с него".

Тръмп многократно критикува много страни членки на НАТО, че не харчат достатъчно пари за подкрепа на колективната отбрана на алианса. Той поиска от тези държави до 2% от БВП за отбрана.

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

Проучване: Тръмп може да отхвърли поражение и да предизвика конституционна криза

В САЩ вярват, че е решен да си запази властта на всяка цена