Опозиционни депутати са хвърлили димка по временния главен прокурор на Албания, докато тя полагаше клетва в парламента и докато техни поддръжници са влезли в сблъсъци с полицията край парламента, съобщава "Ройтерс".

Няколко протестиращи и полицаи са били ранени, след като тълпата се е опитала да нахлуе в сградата на парламента, насъсквана от един от депутатите. По-късно са били разпръснати.

41-годишната Арта Марку беше избрана за временен главен прокурор с 69 гласа от управляващата Социалистическа партия.

Албания реформира съдебната си система, за да може да се бори с корупцията, но органът, който ще избира главния прокурор, все още не е създаден, тъй като реформата се провлачи във времето.

Под натиск от Европейския съюз да предприеме крути мерки срещу престъпността и корупцията, социалистите избраха временен главен прокурор.

Опозицията беше разгневена, защото тя твърди, че главният прокурор трябва да бъде назначен, чак когато 800 съдии и прокурори бъдат проверени и избрани с три пети мнозинство в парламента.

Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша обвини премиера Еди Рама в конституционен "преврат" в опит да защити корумпирани властници, включително бившия си вътрешен министър.

"Ние няма да се превърнем във фасадата на тази престъпна автокрация", изтъкна Баша пред тълпата. Той призова за протести през януари.

Социалистите твърдят, че опозиционните демократи отхвърлят диалога въпреки няколкото предложения този месец.