Съперници от ХАМАС и ФАТАХ са влезли в стълкновения в северната част на Ивицата Газа, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители.

Агенцията припомня, че при сблъсъци вчера между привърженици на съперничещите си формации са били убити осем души.

След вчерашните сблъсъци, най-сериозните през последните месеци, президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас и премиерът в правителството на ХАМАС Исмаил Хания призоваха за спиране на насилието.

И от двете страни твърдят, че престрелките днес са избухнали, след като протестиращи привърженици на умереното пропрезидентско движение ФАТАХ хвърлили камъни по дома на министър от ХАМАС в Бейт Ханун и скандирали антиправителствени лозунги.

В първоначалната информация не се съобщава за пострадали.

Напрежението в Газа бе разпалено от затрудненията на правителството при изплащане на заплатите на държавните работници, много от които са от движението ФАТАХ, отбелязва агенцията.

Палестинската администрация изпадна в изключително затруднено положение, след като западните страни прекратиха помощите за автономията с цел да окажат натиск върху управляващата ХАМАС да признае правото на израелската държава да съществува и да се откаже от насилието.