Сблъсъци се разразиха на гръцките острови Лесбос и Хиос, където жители се опитаха да предотвратят пристигането на полицейски части за борба с безредиците и изкопни машини, които да бъдат използвани за изграждане на нови лагери за задържане на мигранти.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпите, които се събраха рано днес, за да се опитат да попречат на полицейските служители да слязат от фериботите, наети от правителството, информира "Гардиън".

Гърци сформират доброволни отряди срещу строеж на мигрантски лагери

Гърци сформират доброволни отряди срещу строеж на мигрантски лагери

Оплакват се от висока престъпност и незачитане на законите от мигрантите

На Лесбос протестиращи подпалиха кофи за боклук и използваха общински камиони за събиране на боклук, за да се опитат да блокират района на пристанището.

Полицията на Хиос също е използвала сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Най-малко трима души са били лекувани в болница заради затруднено дишане, причинено от масираното използване на сълзотворен газ, уточниха местни длъжностни лица.

Правителството отсече, че ще продължи да прокарва плановете си за изграждане на новите съоръжения и обеща да замени съществуващите лагери, където през последните месеци има огромна пренаселеност.

Хванати са 4000 нелегални имигранти на границата с Гърция

Хванати са 4000 нелегални имигранти на границата с Гърция

Най-натоварени традиционно са ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа"

Мнозина жители на острова, както и местните власти изтъкват, че мигрантите и бежанците трябва да бъдат преместени в континенталната част на Гърция.

Конфликтът между полицията и протестиращите продължи по-късно близо до районите, където ще бъдат изградени новите лагери, след като полицията отцепи райони около барикади по пътищата, издигнати през последните няколко дни от демонстранти на двата острова.

"Разбираме, че има проблем с доверието, създаден през предишните години", коментира говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред държавната телевизия, като допълни: "Но затворените съоръжения ще бъдат построени и призоваваме обществеността да подкрепи това."

Гърция отложи план за задържане на мигранти

Гърция отложи план за задържане на мигранти

Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис заяви, че обявеният през миналата седмица план е спрян временно

Пецас каза също, че правителството също така трябвало да действа във връзка със засилените опасения заради епидемията от коронавирус, твърдейки, че не могат да се извършват правилни здравни проверки в съществуващите пренаселени лагери.

Гърция е най-натоварената входна точка за нелегална имиграция в Европейския съюз, като повечето мигранти пристигат на източните гръцки острови от намиращото се в близост турско крайбрежие. Съгласно споразумението от 2016 г. с Турция, подкрепено и финансирано от Европейския съюз, движението на мигранти е ограничено до тези острови, докато техните молби за убежище не бъдат обработени.

Близо 60 000 мигранти и бежанци са пристигнали на гръцки острови през миналата година, което е почти двойно повече от броя, регистриран през 2018 г.

Жителите на островите в Гърция преместиха протеста срещу мигрантите в Атина

Жителите на островите в Гърция преместиха протеста срещу мигрантите в Атина

Настояват за незабавно преместване на мигрантите