Гръцки държавни служители и жители на острови, приютяващи хиляди мигранти и бежанци, организираха протест в столицата Атина срещу плановете за изграждане на нови лагери за мигранти, съобщава "Франс прес".

Десетки демонстранти от островите Лесбос, Хиос и Самос се събраха пред сградата на гръцкото вътрешно министерство, носейки плакати срещу проекта за лагерите.

Гърция наема още 800 щатни граничари в борбата с бежанците

Гърция наема още 800 щатни граничари в борбата с бежанците

Те ще бъдат разположени на осем острова в Егейско море

Новото консервативно правителство, което дойде на власт през юли, обяви, че настоящите лагери за мигранти, които са претъпкани няколко пъти над капацитета, трябва да бъдат затворени тази година.

Те трябва да бъдат заменени с нови, по-малки съоръжения, които трябва да заработят до средата на 2020 г.

Но срещу инициативата се надигна съпротива от властите и жителите на петте егейски острова, на които има мигрантски лагери, които включват и островите Лерос и Кос.

Гърция нареди незабавна регистрация на всички НПО, помагащи на мигранти

Гърция нареди незабавна регистрация на всички НПО, помагащи на мигранти

Тези организации никнат като гъби след дъжд

Жителите на островите настояват за незабавно преместване на мигрантите.

След седмици на преговори с местните власти, правителството тази седмица предизвика още гняв, след като обяви, че може да бъде реквизирана територия за 3-годишен период за изграждане на нови съоръжения.

"Преговорите не могат да продължат неопределено дълго... дойде времето за решения", подчерта говорителя на правителството Стелиос Пецас пред гръцката държавна телевизия ERT, като добави, че собствениците на земи ще бъдат обезщетени.

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

За да спре наплива към островите...

"Готови сме да направим всичко, за да намерим мирни решения, при условие, че правителството се откаже от тези (реквизационни) методи", изтъкна областният управител на Северна Егея Константинос Муцурис.

Правителството уточни, че новите лагери за мигранти ще бъдат проектирани за настаняване на 20 000 души за максимален срок от три месеца.

В момента лагерите на петте острова, които ще бъдат затворени, приютяват над 38 000 души в тежки условия, които многократно са били критикувани остро от правозащитни организации и Съвета на Европа.