Гърция нареди на всички неправителствени организации, които помагат на мигранти на егейските острови незабавно да се регистрират пред властите, обяви представител, цитиран от ДПА.

"Тези организации никнат като гъби след дъжд. Някои се държат като експлоататори", коментира пред радио "Прото тема" заместник-министърът на миграцията Йоргос Кумуцакос.

Гърция укрепва границата си с Турция

Гърция укрепва границата си с Турция

Мерки срещу мигрантския натиск

Парламентът на Гърция прокара съответното законодателство на извънредно заседание по-рано тази седмица. Властите се опиват да въведат ред в хаотичната ситуация с мигрантите на островите.

Кумуцакос обвини някои от организациите, които работят на острова, където десетки хиляди мигранти са изоставени след пристигането си от Турция, че злоупотребяват с нестабилната ситуация, за да получават евросредства.

Той изрази съмнение, че протест на хиляди мигранти на Лесбос, който завърши с използване на сълзотворен газ от полицията и разпръскване на протестиращите, е спонтанен, като намекна, че е подбуден от някои неправителствени организации.

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

За да спре наплива към островите...

Опасявайки се, че гръцкото правителство ще ускори депортацията на тези, на които са им отхвърлени молбите за убежище, демонстрантите поискаха да бъдат прехвърлени на континенталната територия на Гърция.