Гърция засилва сигурността на сухопътната си граница с Турция, използвана от хиляди мигранти за тайно влизане в Европа, предаде АП.

За целта правителството в Атина отпуска допълнителна охрана, поддържана от мрежа от мощни камери за наблюдение

Страната се бори с прилив на бежанци от Турция. Гърция сега е основната точка на влизане в Европа.

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

Гърция строи плаваща ограда в морето, за да спира бежанците

За да спре наплива към островите...

Гръцките мигрантски лагери на островите в Егейско море са залети от все повече нови пристигащи мигранти. По тази причина лагерите са нефункционални и силно пренаселени. През тази седмица се появиха подробности за план за създаване на плаваща бариера за блокиране на мигрантските лодки в Егейско море.

На североизточната сухопътна граница с Турция, която е по река Марица (Еврос гр. име), армията и полицията са започнали съвместни патрули. За целта полицията наема още 400 гранични служители.

"Вече започнахме съвместните патрули", каза Илиас Акидис, шеф на полицейския съюз в близкия град Орестиада. "И инсталирането на 11-те камери за наблюдение по поречието на реката."

ЕК с апел за децата бежанци

ЕК с апел за децата бежанци

Инициатива на Гърция

Гърция вече е издигнала 10-километрова ограда по протежение на част от границата, където реката се отклонява, оставяйки суха земя, през която мигрантите лесно могат да преминат.

Камерите ще бъдат издигнати на 50-метрови високи стойки и всяка от тях ще може да наблюдава 10-километрова отсечка от 200-километровата граница.

"Камерите ще покрият онова, което не можем да наблюдаваме напълно с персонал на място... защото това е дълъг участък на реката", каза Акидис.

В момента Гърция има най-голям брой пристигащи мигранти в Европа, с около 75 000 през миналата 2019 година - включително около 15 000 на Еврос. Това показват данни на агенцията на ООН за бежанци (UNHCR).

Гърция започва програма за защита на децата бежанци

Гърция започва програма за защита на децата бежанци

Офисът на премиера ще ръководи програмата "Без самотни деца"...

Въпреки че това е все още далеч от близо 1 милион пристигащи през 2015 г., в пика на имиграционната криза в Европа, той е с 50 процента спрямо 2018 г.

И - за разлика от 2015 г., когато почти всички продължиха към процъфтяващото сърце на Европа - повечето се озоваха в капан в Гърция след затварянето на балканските граници. Повече от 112 000 души са заседнали в Гърция, пресмятат от UNHCR.

Жителите на Еврос казват, че дебитът е постоянен.

"Вярвам, че през 2019 г. имаше повече (пристигания), отколкото през 2015 г.", каза Харис Теохаридис, бивш кмет на село Питио. "Няма семейства, които се срещат вече. Сега те са всички групи от 20-90 души, всички мъже на възраст под 30 години ... Повечето казват, че искат да продължат пътя си до Италия. "

Тези, които не желаят да рискуват да открият в морските пристанища фериботите, свързани с Италия, плащат контрабандни пръстени, за да ги прекарат през границата на Северна Македония или Албания.

В петък полицията в Солун спаси четирима мъже афганистанци, хванати в капан в корабен контейнер с телевизори от Китай, който трябваше да пътува с влак през Северна Македония до Унгария.

Мъжете заявиха, че са прекарали три дни в контейнера, след като са го нахлули в Солун, основната дестинация за мигранти, влизащи от Еврос.

Пристигнаха до границата със Северна Македония, но контейнерът беше изпратен обратно в Солун от охраната, която забеляза, че не е правилно запечатана.