Европейската комисия призова страните членки да приемат деца без придружители от пренаселените мигрантски и бежански лагери в Гърция, предаде ДПА.

Комисията е разтревожена от тежкото положение, в което се намират непълнолетни лица без придружители в Гърция и остава в тесен контакт с гръцките власти, заяви говорител на комисията пред ДПА. Той допълни, че Европейската комисия е призовала страните членки да продължат преместването на бежанци от Гърция на доброволна основа, особено що се отнася до над петте хиляди непълнолетни лица без придружители. Говорителят посочи, че средствата за това се осигуряват от Комисията.

Политическата инициатива, предприета от Гърция през октомври и подкрепена от Комисията, е получила до момента ограничен отговор от страните членки, каза говорителят.

Гърция също призова за споделяне на бремето с подслоняването на тези деца. Атина съобщи, че само една държава е откликнала на призива.

Правозащитната организация "Хюмън райтс уоч" призова страните от ЕС да приемат непридружените деца от Гърция и да улеснят събирането на семействата.

По данни на ЕС 1 922 непълнолетни лица без придружител са регистрирани в така наречените "горещи точки" на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос. В цяла Гърция те са 5 276. Девет процента от тях са под 14 години, а 92 процента са момчета.