Във Вашингтон се разразиха сблъсъци между поддръжници на все още действащия президент на САЩ Доналд Тръмп и полицията, съобщава Fox News.

Преди планираното за днес потвърждение на победата на Джо Байдън на президентските избори в Конгреса, снощи няколкостотин привърженици на Тръмп настояха да не се броят електоралните гласове от спорните щати, където Байдън спечели с малка разлика. Първоначално демонстрацията протичаше спокойно, без участието на крайнодесни групи, които са присъствали на подобни акции по-рано.

Сблъсъците между демонстрантите и полицията са започнали снощи тамошно време, като главни действащи лица са били членовете на крайнодясната групировка "Горди момчета", която подкрепя Тръмп. Според информации в медиите служители на службите за сигурност са използвали лютив спрей, за да разпръснат протестиращите. Полицията е арестувала поне шестима души за различни нарушения на закона, включително притежание на оръжие, боеприпаси и нападение срещу полицай.

Доналд Тръмп не признава поражение на президентските избори. В същото време за Байдън гласуваха 306 електори в Избирателната колегия, а за Тръмп - 232 електори, одобрявайки резултатите от народния вот, а по-късно днес конгресмените също трябва да направят това. Встъпването в длъжност на избрания президент е насрочено за 20 януари.