До сблъсъци между полицията и демонстранти се стигна в събота в италианската столица Рим по време на протест срещу въвеждането на задължително ваксиниране и представяне на сертификати за ваксиниране за достъп до редица услуги. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се, предаде АНСА.

Хиляди казаха "не" на ограниченията.

Италианските власти ще облекчат ограниченията за разрешения брой посетители на културни и спортни събития. Новите мерки ще са в сила от понеделник, 11 октомври. От следващия понеделник кината, театрите и концертните зали могат да бъдат запълнени до 100%, при разрешени в момента 50%. Максималният брой зрители в спорта на закрито ще се увеличи до 60%, а на открито - до 75%.

В Италия обмислят ваксинирането да стане задължително

В Италия обмислят ваксинирането да стане задължително

До края на септември ще бъдат ваксинирани 80% от италианците

В същото време обаче посещението на места за културен и спортен отдих, както и за пътуване с междуградски транспорт е разрешено само с "Грийн пас" (Green Pass). Документът може да бъде получен след ваксиниране срещу коронавирус чрез предоставяне на наскоро взет отрицателен отрицателен тест за COVID-19 или сертификат за прекарано заболяване. Носенето на маски също е задължително.

Италианското правителство направи задължително за всички работници или да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от болестта. Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври в последното усилие на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да се ваксинират и да притъпи заразата в една от страните, най-силно засегнати от вируса.

Всеки работник, който не представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без заплащане, но не може да бъде уволнен според проектопостановление, видяно от "Ройтерс". Пълните подробности трябва да бъдат публикувани по-късно.

Хората, които пренебрегват постановлението и отидат на работа, ще бъдат глобени между 600 и 1500 евро.

В Италия от 6 август задължителен Covid сертификат в кина и ресторанти

В Италия от 6 август задължителен Covid сертификат в кина и ресторанти

Драги обвини десните политици, отричащи ваксините, че "призовават хората просто да умрат"

Въпреки че някои държави от Европейския съюз наредиха на здравните си работници да се ваксинират, никоя не направи Зеления пропуск задължителен за всички служители, което прави Италия прецедент за континента.