Сблъсъци избухнаха в понеделник по време на протест на опозицията в Черна гора, съобщи АП. 

Полицията в Черна гора използва лютив спрей срещу стотици протестиращи, които хвърляха камъни, бутилки и други предмети по време на демонстрация пред парламента, се казва в изявление на полицията.

България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич

България, РСМ и Черна гора пречели на Лавров да се срещне с Вучич

Затворили въздушното си пространство за самолета на руския външен министър

Няма тежко пострадали, съобщиха от полицията.

Демонстрациите показват дълбоката политическа криза между прозападните и просръбските и проруските лагери в малката балканска държава, член на НАТО.

Протестът се проведе, докато депутатите в сградата на парламента гласуваха да лишат прозападния президент на страната от решаваща роля при назначаването на министър-председател. Законът беше прокаран от просръбското и проруското мнозинство в парламента, което разгневи прозападната опозиция.

Спорният закон беше приет в понеделник от 41 депутати в 80-членния парламент.

Посолството на САЩ в Подгорица призова за спокойствие.

"Съединените щати настояват за незабавно връщане към спокоен и конструктивен дискурс, написаха от посолствотото в Twitter. "Призоваваме всички черногорски лидери и граждани да продължат да говорят и да намерят мирни решения на политическите проблеми."

Черна гора, ключов западен съюзник на Балканите, беше парализирана от продължила месеци правителствена криза, която спря процеса на интеграция на страната в Европейския съюз. Правителството на Черна гора падна след вот на недоверие през август и оттогава политическата безизходица продължава.

Правителствена криза в Черна гора

Правителствена криза в Черна гора

Вот на недоверие свали управляващите

Последното напрежение се повиши, след като прозападният президент Мило Джуканович отхвърли номинация на министър-председателя от просръбската коалиция, като се оправда с процедурни грешки и заяви, че вместо това трябва да се проведат предсрочни избори. Тогава опонентите на Джуканович отговориха, като промениха законите, които му дават ключова роля при назначаването на премиера.

Демократическата партия на социалистите на Джуканович описа в понеделник приемането на закона в парламента като "конституционен преврат" и обеща да продължи с протестите.

Партията заяви, че кризата в Черна гора е дирижирана от столицата на Сърбия Белград.

Политическата криза в Черна гора предизвика опасения за нестабилност, докато войната бушува в Украйна. Откакто стана независима през 2006 г., Черна гора остава дълбоко разделена между прозападни и просръбски и проруски групи.

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Критики от Кремъл