Най-малко 100 протестиращи в американския град Шарлот, щата Северна Каролина, влязоха в сблъсъци с полицията, след като местни полицаи са застреляли чернокожия Кийт Ламонт Скот.

Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Докарани са били и спецчасти, тъй като протестиращите били агресивни и хвърляли бутилки по униформените.

Според полицията Скот станал подозрителен, след като бил видян с пистолет, но според очевидци той носел само книга.

Местни медии съобщават за няколко ранени полицаи, като един е по-тежко ранен, но няма опасност за живота му.

Репортер на телевизия WBTV съобщи в Туитър, че 15 полицаи са били ранени, като всички са без опасност за живота.

43-годишният Кийт Скот бил застрелян във вторник, след като полицаи са го забелязали да стои пред жилищен блок, в който е трябвало да влязат, за да арестуват друго лице.

Според брата на Скот, той бил чакал сина си да се прибере вкъщи от училище, когато полицейски служител  изскочил от автомобила, като бил без униформа.

Според изявление на полицията в Шарлот техен екип бил на мястото, за да арестува друг човек, когато забелязал Скот да излиза от колата си с огнестрелно оръжие и след това пак да влиза в колата. Когато полицаите се приближили, те твърдят, че Скот излязъл от колата „въоръжен с огнестрелно оръжие, като представляваше непосредствена смъртоносна заплаха за полицейските служители, които стреляха по субекта”.