Стълкновения между про- и антикитайски демонстранти съпроводиха преминаването на Олимпийската щафета по улиците на Сеул.

Антикитайските демонстранти се противопоставят на политиката на Пекин в Тибет, а също и срещу депортацията от страна на Китай обратно в Северна Корея на бежанци от страната.

По информация на правозащитници избягалите от Северна Корея за последните 15 години Пекин е депортирал повече от 75 хиляди човека, като не зачита техен статут на бежанци.

В момента, когато Китай се опитва на подобри своята репутация с Олимпийските игри, Пекин продължава да връща емигранти от Северна Корея, въпреки че знае, че там те ще бъдат съдени като политически престъпници, се казва в декларация на севернокорейските емигранти в Южна Корея.

Прокитайските демонстранти обаче имаха числено превъзходство в Сеул. Както и по-гръмогласни, с развети китайски знамена, пише БиБиСи.

Над 8000 полицаи охраняваха факелното шествие и се грижеха за сигурността на 69-те факлоносци по 22-километровия маршрут във вътрешната част на града.

Полицията обаче не успя да предотврати сблъсъците, но успя да спре бежанец от Северна Корея, който направи опит да се самозапали.

Южнокорейските власти предупредиха, че ще има строги наказания за тези, които се опитат да спрат преминаването на Олимпийския огън.

Щафетата пристигна в Сеул от Нагано, където при демонстрациите бяха ранени 4 човека, а 5 бяха арестувани. В понеделник щафетата с олимпийския огън ще пристигне в КНДР и Виетнам, а после и в Китай.