Трима души бяха арестувани и 32-ма задържани по време на продължаващите сблъсъци между полиция и протестиращи в центъра на Солун късно във вторник след смъртта на 16-годишното момче от ромски произход, простреляно в главата миналата седмица по време на полицейско преследване, пише "Катимерини".

Тримата арестувани тази нощ - младежи на 18, 21 и 22 години ще бъдат изправени пред прокурор.

16-годишното момче, чието име официално не е назовано, но медиите събщиха, че става дума за млад ром на име Костас Франгулис, почина във вторник, осем дни след като беше простреляно от полицай на мотоциклет в гонка, след сигнал, че се е избягал от бензиностанция, без да плати 20 евро за горивото.

Според полицията преследването започнало около 1 часа след полунощ миналия понеделник, когато в полицията е било съобщено, че непълнолетният е заредил пикап на бензиностанция и си е тръгнал, без да плати. Полицаите са открили автомобила, но тийнейджърът е отказал да спре и се е опитал да избяга, извършвайки опасни маневри, включително опитвайки се да удари умишлено полицейски мотоциклет пред него.Двамата полицаи на мотора са го простреляли, след което младежът се е блъснал в стена.

След инцидента започнаха ромски протести в Солун, които по-късно се прехвърлиха и в столичния район Атика. Към тях се присъединиха и анархисти.

Членове на анархистки групи ще проведат митинг пред съда в Солун в сряда, когато се очаква съдебен съвет да се произнесе дали обвиняемият за непредумишлено убийство полицай трябва да бъде задържан в предварителния арест.

Продължава ромското недоволство в Солун и Атина

Продължава ромското недоволство в Солун и Атина

Полицията остава в готовност