Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за поражението на руски радар с голям обсег в района на Брянск, пише руската служба на BBC.

Според съобщеното от СБУ, става въпрос за модернизираниякомплекс "Небо-У", с помощта на който руските военни са проследявали украинските оръжия и са насочвали своите бомбардировачи.

Радарната система за 100 милиона долара бе поразена от седем дрона тип камикадзе. Това съобщиха за РБК-Украйна източници от СБУ, които подчертаха че комплексът "Небо-У" вече не функционира и "вероятно се е превърнал в гевгир".

Унищожаването на радара (ако бъде потвърдено), ще намали способността на Русия да открива въздушни цели по северната граница на Украйна, което трябва да помогне на украинските въоръжени сили да провеждат разузнаване, да изстрелват безпилотни самолети и да използват по-добре армейската авиация в този район.

Източници от СБУ съобщиха на украинските издания, че това е вторият комплекс "Небо-У", унищожен от строя от украинското контраразузнаване. Първият е унищожен в района на Белгород.

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Докладът на Гроси бил безличен, според руския представител